En vecka på Malta

 

Lördag
Kommer ner på kvällen efter att checka in på hotell  (som alltid ser ohyggligt mycket bättre på bilderna än i verkligheten. Dock spelade det mindre roll då jag som ni kommer märka enbart spenderade nätterna på rummet. ) Jag begav mig vidare in mot Sliemas gator,gator som jag traskat många gånger förut. Jag ville besöka Mats Böhme för att planera morgondagens trapetser. Mats en vän som jag träffade under tiden jag bodde nere på ön tidigare.  På vägen hem blev det en enklare måltid från ett hål i väggen hak så kallat Pastizzi.

Söndag

Vandring: Klockan ringde 07:15 och vi befann oss i Marsaslok vid 09:11 för en vandring på 2 mil genom stenröse,stigar,sandstränder och inte minst jägare som tycker det är kul att skjuta småfåglar ja just för nöjets skull. På vägen så träffade vi på en RC förare som ville prata lite om sin kärlek till sin RC bil mannen var väldigt mån om att vi skulle få oss en provtur och vad han inte visste var att jag tidigare har ägt en och efter första inträningsvarvet slog denna Maltes med råge. Mannen bjöd på Cisk (lokalt lager öl) som en form av tacksamhet.

 Marshaslok är en hamnstad/fiskeby och självklar är det just fisk man ska äta då den fångas på morgon/förmiddag. En av det godaste jag ätit i fiskväg må jag säga.
Måndag
Dykning och kaninätnig Så vid 08:00 blev jag upphämtad av dykcentret och efter liten introduktion och en uppfriskning av minnet var jag återigen i vattnet ovh det var en härlig känsla att efter 11 månader har varit på land. Inför det andra dyket begav vi oss till Marsascala och kollade in en förlist bogserbåt. Denna hade blivit träffad av en bomb så det var ett stort hål vid babordssida där den låg på slagsidan. ett enkelt dyk och djupet var strax över 20 m
Efter att dykdagen var klar och jag blivit skjutsad tillbaka till Romahotel så begav jag mig till Mgaar för att äta kanin, Mgar är ”huvudstaden” för kaninätnig. Så jag satte mig på en buss som skulle ta mig till Mgaar och efter 1H var jag framme i en mörkt och ödestigen lite by. Jag traskade genom byn och till min föga förvåning så var restaurangen stängd och jag hade 2 timmar att slå död på. Jag vandrade runt i staden och tittade in på ett lokalt bageri där ägaren toog emot mig med öppna armar. I dessa vägar fanns så mycket härlig atmosfär; dofterna,hantverket,glädjen. Det tittade in en efter en som ville prata och inhandla bröd för kvällens middag. En mer lanthandlar känsla som jag tyvärr saknar här hemma i Norden. Hoppsan nu är det dags för mat, restaurangen var efter bara efter att de varit öppna en kort stund full med lokalbefolkingen. Glädje skratt och livfulla diskussioner och en lång middag , när hade du det sist? O ja att äta en hel kanin var fantastiks gott tillsammans med restaurangens egen producerade vin.
Tisdag Dykdag 2 av2 Efter att vi kittat upp vid dykcentret så begav vi oss till Cirewwa för att besöka nya vrak.  Det första var det djupaste på 40-42 m och vi beökte den berömda kustbåten P29. Relativt långt dyk runt vrakets tackj vare att vi använde nitrox. Upp igen och kitta om och få i oss lite mat ifrån MR Snackman efter en total dyktid på 38min. Hop o lek igen och denna gången begav vi oss öster ut till Rozi – Ännu en bogerbåt modell större på ca 40 m. Sista dyker blev ett grunt dyk på runt 16m ett mer ”lekdyk” snurra runt titta mer på koraller och fiskar osv.  Hemma i Sliema blev det en tur till mataffären för att förkovra sig i den lokala maten som jag inser man saknat. God ost och salami och allt där i mellan- Mumma!
Onsdag Låt oss sätta oss på bussen och åka runt ön! Vaknade tidigt ryggan var packad, batteriet laddat minneskorten rena – Lets go!  Första stoppet:  Rabat – I denna fästning hade jag min lunch vid muren blickande ut över det magiska landskapet. På väg ut så passerade jag en glad pensionär som hade det där extra jag frågade om jag fick knäppa några bilder mannen förstod inte så mycket engleska så en man kom förbi och hjälpte mig med översättningen. folk passerade och blev mer o mer nyfikna och jag iakttog en kvinna som verkade vilja veta vad jag höll på med. Våra vägar möttes och jag förkläde ochhon ville gladeligen vara med på en bild. Passerade ett fik där några taxi chaffisar diskuterade gårdagens körningar efter bilderna var tagna satte jag mig ner med dem och de berättade att mannen som jag tagit bilder på innan var grundaren till Maltas största båtturer för turister, som sagt alla har en historia att berätta.
Torsdag Jag ska bli en filmstjärna! Vaknade innan klockan ringde. Allt var packat  kvällen innan så det var bara att kliva upp och gå ner och äta den tafatta frukosten. Att vakna upp till en utsikt över bukten är inte helt fel det inte. Denna dag blev det ett besök till  PoppeyVillage .  Här har de lämnat kvar * allt efter att de var klara med filmen där vi som besökare får chansen att få en glimt utav hur det var vid inspelingsplatsen. Dagen var fullspäckad med aktiviteter som avlöste varandra från 10 – 16.
Vad är din historia?
Hemma igen. Snabb dush sen ta bussen in till Valletta. Hade bestämt mig för att under 90 min plåta främlingar runt Valettas gator för att utmana mig själv att ” söka ljuset” och att utifrån de givna förutsättningar skapa bra bilder. Detta är för övrigt vad som skiljer en glad amatör ifrån en som arbetar med just bilder – Alltid få fram bilder oavsett situation ; Lyckades jag? lämna gärna en kommentar.
 
Magen börjar kurra, matklockan ringer. Vart äter man i en huvudstad fullt av turister? Jo i vad som heter bandclub Det är en liknelse till en klubblokal där Malteserna samlas på kvällarna för att lira biljard, dra ett parti bridge osv.  Vad väljer man om inte kanin men denna gången tillagd som en stuvning så där satt jag med min kanin och gott lokalt vin mitt bland kortspel och ljudet av biljardkulor – Jag var… salig är nog rätta ordet.
Mat!! Bläckfisk med en Cisk

Mat!! Bläckfisk med en Cisk

 
FredagBränna bränna brun brun…Dags för strandhäng. En timme med buss så var man framme vid ”golden beach” kallt och lite mållnigt och ryssar som gjorde att man inte fick någon direkt ro i kroppen. Låg och försökte läsa lite ur ”Analfabeten som kunde räkna” Då jag inte är någon som läser böcker så blev det inte så mycket läsande denna gång heller, märks kanske på hur jag skriver?  Det blev 3 kapitel lästa iaf. Låg mest och filosoferade om livet och framtiden. En framtid som vi egentligen inte vet ett smack om så varför inte leva i nuet?
Malta-TippToppFoto- Fredrik Arvidsson

En bild innan hemfärd

Familj på stranden.

Familj på stranden.

 
Kl 15:20
Dags för hemfärd då det började bli kallare samt jag skulle på en lättare middag innan vi skulle träffa andra svenskarna på en bar/resturang i vad de kallar ”svenskarnas klubb” I denna grupp var det mest förtidpänsionerer, företagare,pensionärer som ville ha det gött under vinterhalvåret och hade antagligen blivit trött på  hur Sverige styrs. Endel djupa och roliga samtal som fick mig att se på världen lite annorlunda, förstå hur de ser på saker och ing och vad som driver dem och det var enbart cash & status. Lägger inga värderingar om huruvida det är rätt eller fel utan bara intressant o lärorikt att få en insyn i den världen.
Malta-TippToppFoto- Fredrik Arvidsson-3

Lokal tapas bar.

Paartie!!
Klockan började närma sig 23 och jag begav mig upp till Paceville för första gången under resan. Ett ganska konstigt återseende och jag insåg att jag blivit gammal och att denna värld inte var något för mig längre så jag begav mig till en mer lugnare lounge och sippade på drinkar in på småtimmarna och summerade resan.
Lördag Hemfärd.. Gick upp relativt tidigt och tog mig in till Valetta då det skulle göras den längsta chokladkakan (320m) samt jag ville test på att gå på 5D-bio ( enda i Europa)  Bussen till flygplatsen var något försenad så jag gick runt i närområdet och fördrev tiden med att försöka få fram nya möten med människor. fem nya möten och deras berättelser fick jag del av.

Jag kan säga att jag fick med mig hela malta i en vecka.
Historia – Dykning – Vandring – Möten – Sol – Avkoppling –  Mat – Humor – Livsinsikt.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *